4 Şubat 2017 Cumartesi

The crown Geçen sezonun ardından

                       The crown  – Geçen sezonun ardından –

   Geçtiğimiz sezonun bol ödüllü ve iddialı dizilerinden olan ‘’The Crown’’ için bir değerlendirme yaptık.
   İngiltere kraliçesi II. Elizabeth’in babasının ani vefatı ardından tahta çıkmasını konu alan ve beraberinde köklü kraliyet ailesinin yaşamına odaklanan, bunun yanında beklide çoğumuzun karşıdan imrenerek hayalini kurduğumuz bir hayatın zorluklarını çok güzel bir şekilde işleyen, Netflix yapımı bir dizi.

















ffff
















   Başrollerini de İngiliz oyuncu  Claire Foy (Kraliçe II. Elizabeth),  Doctor who’dan tanıdığımız Matt Smith (Edinburg dükü Prens Philip) in oynadığı ve ayrıca John Lithgow (Winston Churcill) ,  gibi tecrübeli oyuncularında aralarında bulunduğu iyi bir oyuncu kadrosuna da sahip. Yaklaşık her bölümün 45-50 dakikayı bulduğu ve her biri film tadında olan biyografik dizi olmasına rağmen bir sonraki bölümü merakla bekleten bir yapım. 
   Dizi prenses Elizabeth’in, Philip ile evlenmesiyle başlayıp, babasının beklenmeyen ölümü sonrası genç yaşta, tecrübesiz ve hazırlıksız bir şekilde kraliçe olmasının yanı sıra ‘tac’ ın getirdiği yükü oldukça iyi yansıttı. Çoğu zaman, Elizabeth’i kraliçe olmak, eş olmak, bir anne ya da bir kız kardeş olmak arasında seçim yapmak zorunda kalmasını izledik. Aynı zamanda dönemin başbakanı Winston Churcill ile aralarındaki diyolaglar kesinlike izlenmeye  değerdi.  Dizide pek çok flashbackler ile Elizabeth’in çocukluğuna indik ve amcasının tahttan çekilip babasının birdenbire kral olmasıyla değişen hayatını da izledik. (Hani şu Colin Firth’in oscarı kucakladığı ‘’Zoraki Kral’’ filminde anlatılan hikâye.) (Bizden ufak bir tavsiye The Crown’a başlamadan önce izleyebilirsiniz.) Peki dizide sadece Elizabeth ve kraliyet ailesini mi izleyeceğiz? Hayır. Sarayda olan tüm bunarın yanına, dönemin Britanya’sında yaşanan tarihsel olaylar (1952de Londra’ı kaplayan ölümcül sis gibi.)

Winston Churcill’ı makamına yapışmış ve iktidarı elinden bırakmak istemeyen bir başbakan olarak izledik ve arka planda yaşanan Churcill-Eden kapışmasına da şahit olduk. Diziyi izlerken göreceğiniz pek çok politik ve sosyal olayların yanı  sıra Elizabeth’in kız kardeşi Prenses Margaret’ın Albay Peter Townsend’la yaşadıkları monarşi tarafından uygun bulunulmayan buruk aşklarına da şahit olduk.  
   Birazda oyunculuklardan bahsedecek olursak; Elizabeth’i oynayan Claire Foy oldukça başarılı bir portre çiziyor ki başta Altın Küre, SAG gibi beraberinde aldığı diğer ödülleri de hak ediyor. İngiltere Başbakanı Winston Churcill’ı oynayan John Lithgow gerek benzerliği gerekte aşırı gerçekçi oyunculuğu ile dizi içinde en fazla dikkat çeken rollerden biri.(yer yer Kraliçe’den rol çaldığını bile söyleyebiliriz.)

   Dizi IMDB’den aldığı 8.9 puanı ve topladığı diğer ödülleri hak eden başarılı bir yapım.

Little Grey Cell 























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder